5 september 2014

Kristna skolor i Israel


De trettio tusen studenter som deltar i nästan femtio kristna institutioner i staten Israel gick tillbaka till en ny skoltermin Dessa institutioner tar emot barn från dagis genom gymnasiet, oavsett skillnader i religiös övertygelse.

Läsåret har börjat, men vissa frågor är olösta och några förvärras jämfört med tidigare år. Staten Israel, enligt kontoret för katolska skolor, inte ger lämpliga svar.

 För det första det ett formellt problem: de kristna skolorna definieras av utbildningsministeriet som "erkänt" -men inte "officiella" skolor . Br . Abel Masih F. Fahim, Byrån för katolska Skolor i Israel "I vår kategori av skolor, det finns andra religiösa skolor också: de judiska sådana. Men de har fullständiga rättigheter, och de finansieras till 100 procent eller ännu mer. Vi, däremot, särskilt för grundskolor, bara ta emot 60 eller 75 procent av vad vi får för att utbilda varje elev. " Den statliga finansieringen har minskat från år till år.

Skolorna måste därför be familjer och utländska givare om hjälp. I framtiden skulle kyrkan tvingas stänga skolor ". kristna skolor klagar också över bristen på erkännande av deras kulturella roll i landet: det finns alltid färre kristna inspektörer och tjänstemän i ministeriet, och allt oftare, tentamenstillfällen är inställda på kristna helgdagar.

Fr. Elias Daw kyrkoherde för skolor-Melkite kyrkan "Det finns kristna, muslimer och druser som studerar i våra skolor. Kyrkan grundade dessa skolor fyrahundra år sedan. Inga skolor som fastställts av staten Israel som tjänar alla arabiska studenter. Vi är en minoritet i Israel, två procent. För att bevara vår identitet och det kristna arvet i det heliga landet, måste vi bevara identiteten av våra studenter till förmån för vår framtida närvaro. " Ur texten till Filmen

Kristen skola i Nasaret*

Läs även:  Kristna Skolor i Israel hotar att starta en strejk I en aldrig tidigare skådad åtgärd, ledare för alla kristna skolor i Israel höll en presskonferens på onsdagen den 27 augusti där de hotade att om undervisningsministeriets nuvarande politik gentemot de kristna skolorna fortsätter kommer en strejk att inledas.

Enligt cheferna för skolorna - under de senaste fem åren har det skett nedskärningar på 35% av de budgetar som de kristna skolor. De varnade för att om detta inte återförs då de kristna skolorna inte kommer att kunna fortsätta med sitt uppdrag och ge utmärkt utbildning som de har gett till skolorna i hundratals år. En åtgärds kommitté bildades av representanter för skolorna sen flera månader.

Läs mer i Christian Schools in Israel Threaten to Start a Strike

* " Kyrkan bedriver även skola de har ca 100 elever, eleverna får en statlig skolpeng som finansierar skolan. De flesta elever kommer från kristna familjer men skolan har även 6-7 elever som kommer från muslimska familjer."  Ur Nasaret


Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar